Artikel
door Peter van Grieken

Gepubliceerd op 14 november 2019

De eerste bijeenkomst van Content + Design NL

Op 13 november 2019 vond in 4 verschillende steden een Content Design meetup plaats. Naast London, Manchester en Sydney, deden wij mee in Den Haag met de eerste editie van Content + Design NL.

We waren te gast bij Happy Labs waar Daphne Shinn een introductie Taxonomie gaf. De tweede helft van de bijeenkomst hebben we een gezamenlijke content crit gedaan.

Introductie Taxonomie

Contentarchitect en taxonomiespecialist Daphne Shinn gaf een introductie taxonomie. Ze liet ons zien wat een taxonomie is en hoe het op een goede (en slechte) manier ingezet kan worden.

Een taxonomie is een centraal beheerde lijst met concepten waarmee je je content en assets kunt taggen. Dit doe je zodat je er op een later manier slimme dingen mee kunt doen, zoals filteren (voor bijvoorbeeld overzichtspagina’s, gerelateerde content of personalisatie). Belangrijk hierbij is dat de lijst centraal beheerd wordt, dus simpelweg de mogelijkheid om content te taggen, maakt iets nog geen taxonomie.

Bij het ontwikkelen van een taxonomie baseer je je op de doelgroep en het doel ervan. Op een website van een dierenwinkel wil je bijvoorbeeld kunnen fiteren op diersoorten, dus taggen met termen als ’hond’, ’kat’ of ’papegaai’ is in dat geval genoeg. Maar wanneer je bij een winkel gespecialiseerd in papegaaien komt, wil je als bezoeker waarschijnlijk nog een niveau dieper kunnen filteren, dus daar verwacht je termen als ’Ara’, ’Agapornis’ of ’Grasparkiet’.

Zoals bij zoveel dingen, is het dus ook bij het ontwikkelen van een taxonomie belangrijk om goed gebruikersonderzoek te doen.

Content Crit

Na de interessante presentatie over taxonomie, mochten de de aanwezigen zelf aan de slag met hun eigen content. In een content crit gaven twee groepen feedback op elkaars content.

Het was interessant om te zien dat iedereen elkaar hielp en van elkaar leerde door vanuit verschillende perspectieven en met een frisse blik naar de content te kijken. Sommige deelenemers vroegen om feedback op een pagina die al live stond, andere hadden alleen nog een ruwe eerste versie geschreven. In alle gevallen werd er veel nuttige feedback gegeven.

Dit vraagt om meer

Na deze geslaagde eerste editie, kijk ik er naar uit om het een vervolg te geven. Begin 2020 wil ik graag weer een bijeenkomst organiseren met interessante onderwerpen voor mensen die in content, design en content design geïnteresserd zijn.

Als je in de toekomst ook bij een Content + Design NL bijeenkomst wilt zijn, meld je dan aan om op de hoogte te blijven.